Съдията Ищван Ковач, който в четвъртък ще пристигне на стадион "Георги Аспарухов" за мача Левски – Хамрун Спартанс (Малта) в турнира Лига на конференциите, забърка огромен скандал в румънското първенство. Той беше назначен на дербито в Крайова между двата отбора от града, претендиращи да бъдат наследници оригиналния клуб Университатя. Иначе срещата У Крайова 1948 и КС Университатя завърши 1:2, а Ковач, който ръководи финала в турнира Лигата на Конференциите през лятото, оформи крайния резултат, след като даде три дузпи. Първите две бяха за символичните гости на стадион "Йон Облеменко", с които те поведоха и реално нажежиха обстановката. И докато първият наказателен удар, превърнат в гол от Андрей Иван в 41-ата минута, може да се приеме, то вторият направо взриви обстановката.

Единствено третият 11-метров удар не будеше полемики, но с него У Крайова 1948 намали и оформи крайния резултат.

В Румъния въвеждането на системата за видеоповторения в помощ на реферите (ВАР) се случва едва сега. Грешките обаче са фрапиращи от първия кръг, а снощните случки в Крайова накараха много хора да призоват шефа на местната Съдийска комисия Кирос Васарас да обясни какво се случва.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

"При първата дузпа няма съмнение. На повторенията беше много ясно, че Йован Маркович наистина беше фаулиран в наказателното поле от Ван Дурмен. Но  Ковач погрешно отсъди втората дузпа за КС Университатя (Крайова), пише сайтът playsport.ro.

При изпълнение на свободен удар от Серджиу Ханка, топката удря в главата французина Ясин Бахаса, а не в ръката. Многократните телевизионни повторения в нито един момент не убеждават, че Бахаса си е помогнал с ръка. Моментът беше още по-противоречив, тъй като Ищван Ковач дори не почувства нужда да се консултира със сензорния екран на тъчлинията, за да получи по-добър изглед. Най-вероятно реферите във ВАР стаята са му казали, че е взел правилното решение в първата фаза.

В телевизионното студио опитни хора като легендарния вратар Хелмут Дукадам и бившия международен съдия Йон Крачунеску бяха шокирани. Според Крачунеску, топката дори не променя треакторията си, без да се коментира, че докосване на ръката няма. Но втората дузпа беше факт в 4-ата минута на добавеното време на първото полувреме и частта приключи при 0:2 за КС Университатя. Другото шокиращо решение на Ковач, което също изуми Крачунеску, е желанието на човека на терена да прегледа по-ранна ситуация с ВАР, която е напълно безспорна.

"При първата ситуация той е на пет метра. Човек с неговия опит не се нуждае от ВАР. Всичко е кристално пред очите му. А Ковач го гледа. А втората, която я няма, дори не я поглежда, изумен е Крачунеску.

След края на мача старши треньорът на У Крайова 1948 Мариус Кройтору опита да намери сили да се шегува след скандалния мач и заяви, че по всяка вероятност в Румъния са внесли някакъв евтин вариант на ВАР, а не истинския от Шампионската лига.

"Това е дерби, амбициите са много големи. Който направи по-малко грешки, беше ясно, че ще има по-големи шансове да спечели. Резултатът не отразява реалността на терена. Играхме по-добре през целия мач", каза още треньорът на У Крайова 1948 след края на мача. "Имаме обаче ВАР, който не струва нищо. Вероятно трябва да се внесат по-добри части от Тайван, само дано не им пострада индустрията от конфликта с Китай, опита се да се пошегува Кройтору.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
БЛИЦ представя всичко за българското участие в Европа

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК