Локомотив (София) кара втория си сезон след завръщането в елита, но индикациите са да бъде много по-успешен от предходния. "Червено-черните" зимуват на осмото място с 26 точки след 18 изиграни кръга, на 4 от Левски, който заема последното място в Топ 6.

Младият треньор на "железничарите" Станислав Генчев очерта в интервю за БТА важните моменти през есента, а също така се спря на спадовете и причините за тях. След това обясни и какви ще бъдат основните моменти при Локомотив (София) за пролетта на 2023 година.

"Първо трябва да погледнем как започнахме. Когато се събрахме през лятото и дойдох с моя треньорски щаб, всички напълно нови хора, петима основни футболисти напуснаха и започнахме да правим селекция в движение. Отидохме на лагер в Трявна с 13 полеви състезатели и в първия домакински мач с Черно море отборът ни изобщо не беше окомплектован. Стартирахме със загуба, но оттам нататък във всеки мач Локомотив показваше израстване. И до края на сезона не сме допуснали две последователни загуби. Което за отбор като нашия, който се изгражда, е много добър атестат. В момента имаме 26 точки, а миналата година отборът събра толкова след целия редовен сезон. Мога да кажа, че имаме изключителен напредък игрово", започна Генчев. 

След това посочи и мачовете, които са му донесли най-голямо удовлетворение - "Искам да кажа, че срещу всички евроучастници от българския шампионат, срещу които се изправихме, нито един от тях не успя да ни победи. Напротив – спечелихме и срещу Лудогорец, и срещу Левски, и срещу Ботев (Пловдив). Два пъти завършихме наравно с ЦСКА. Смятам, че това е много добър резултат за нашия отбор. Има нотка на горчивина от загубата ни в последния мач срещу Берое, но това е част от играта. Аз съм много доволен от представянето на футболистите. Предстои надграждане. Имаме да направим нова подготовка заедно, сега вече в доста по-добър състав, отколкото лятото. И се надявам през пролетта да изглеждамe много по-солидно".

Локомотив (София) обаче върви напред и в турнира за Купата на България, където отстрани два отбора от Втора лига. Най-напред като гост беше преодолян Спартак (Плевен) с 4:1, а след това с 3:0 и Витоша (Бистрица). Така спокойно те очакват жребия за четвъртфиналите, които ще се играят през пролетта.

Локомотив завършва полусезона в Efbet Лига със 7 победи, 5 равенства и 6 загуби. За две от срещите, които приключиха с поделени точки, младият и амбициозен специалист съжалява най-много и ги нарича "пропуснати победи" - "Първата такава среща е домакинската с ЦСКА, в която ни изравниха в последната минута. А преди това ние имахме шансове за втори и трети гол. И това е първият мач, за който най-много трябва да съжаляваме. Вторият е този с Арда, в който водехме с 2:1 и имахме човек повече на терена. Направихме обаче много глупаво нарушение, от което Светослав Ковачев успя да ни изравни от свободен удар".

Зимната подготовка на Локомотив (София) ще започне на 4 януари.

"До 15 или 16 януари ще бъдем в София и след това ще проведем лагер, но все още се уточняват датите и контролите. Когато имаме яснота, ще се обяви. По селекцията – в момента няма нищо, което да обявим. Със сигурност ще има нови футболисти, но няма да са много. Нашият отбор е напълно окомплектован. За съжаление имаме две тежки контузии – на Мики Орачев и на Каду. И точно в тези позиции ще търсим нов футболист. Но и да не вземем нито един нов, не е притеснително. По-важно е каква работа ще свършим в подготовката".

"Мики Орачев най-вероятно ще се върне по-бързо, но евентуално в средата на март. Каду вероятно чак от следващия сезон ще бъде на разположение. Напускащи освен Камен Хаджиев, няма. Разчитаме на всички футболисти. Но ако за някой има добра оферта, готови сме на разговори и да му помогнем да се развива", завърши Станислав Генчев.

Еfbet Лига - сезон 2022/2023
Класирането в Efbet Лига
Купа на България - сезон 2022/2023