Тартор на агитката на Спартак (Москва) може да се окаже провокаторът на боя на „Лаута“, в който участваха фенове на Локомотив (Пловдив) и ЦСКА. Сред най-пострадалите е Максим Тук, който е лидер на влиятелната фракция "Банда Тука" известна и като "Туки", пише „Марица“. Както е известно, в своята декларация за безредиците на стадиона в Пловдив от „червените“ обвиниха фенове на Спартак (Москва). Директорът на ОД на МВР-Пловдив Атанас Илков също разкри, че провокацията е била дело на руски граждани.

Максим има телевизионен канал в интернет посветен на ултрас културата – ТВ „Околофутбола“. Новината за участието на Тук в баталните сцени на Лаута бе разпространена и от руския сайт „Фанат1к.ру“.

На видеозаписите се вижда, че Максим Тук с още един свой сънародник са на около 100 метра от „червената“ агитка още преди да започне чупенето на оградата. В крайна сметка Тук изяжда най-много бой и е отведен за медицинска помощ.

На трибуна "Бесика" беше окачено знаме именно на страховитата фракция "Банда Тука" от фенове на Спартак (Москва). За това свидетелства и снимката на "Пловдив Дерби" (вляво).

Сайтът „Трибуна Пловдив“ разкрива как точно е станала провокацията. Според тяхна информация в основата на събитията стоят двама руски журналисти, присъствали на двубоя. По непотвърдена информация на изданието става дума именно за представители на „Околофутбола“.

Около 40-та минута на срещата двамат руснаци са слезли на пистата пред сектора за гости, като на момента служебните лица от частната охранителна фирма са им пресекли достъпа дотам. Те обаче са показали своите журналистически карти и са били оставени на пистата.

След което единият от тях се е доближил до сектора на феновете на ЦСКА и е провокирал „червените“ с жестове. В същото време малка част от феновете в централния сектор на „Лаута“ са слезли до огражденията и също са провокирали отсрещната агитка.

Секунди след това разярените привърженици на столичани бутнаха оградата на своя сектор и след това нахлуха на пистата. В същия момент феновете на Локомотив (Пловдив) са избегнали оградата на трибуна „Бесика“, а малко след това влязоха в ръкопашен бой с тези на „червените“.

Според други източници не изключено всичко това да е било провокирано умишлено, тъй като „черно-белите“ феновете неведнъж са търсили схватка с тези на „червените“.

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА
Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна програма