Повече от 4 милиарда зрители по цял свят ще гледат церемонията по откриване на ХХХ олимпийски игри в петък (27 юли), съобщи БиБиСи. Английската държавна телевизия разкри и нови неща, които е подготвила за предстоящата надпревара. При новата телевизионна платформа притежателите на дигитални приемници ще могат да избират кои състезания да гледат директно. Вече не е необходим и телевизор. Същата услуга се предлага и в интернет от т.нар. BBC iPlayer.

Всички интересни моменти ще могат да се гледат и в YouTube, "Фейсбук" и "Туитър". Затова от БиБиСи твърдят, че Лондон`12 ще бъдат първите "истински дигитални олимпийски игри".

Телевизионно излъчване на олимпиади започва отново в Лондон - през 1948 година. Тогава БиБиСи е платила 1000 гинеи (около 1050 лири) за правата. Заради интереса броят на телевизорите в града е нараснал от 14 550 през 1946 г. на 66 000 през 1948 година. Първите цветни предавания са в Мексико '68. Тогава е отчетена и първата многомилионна тв аудитория - счита се, че 600 млн. души по цял свят са видели световния рекорд на Боб Биймън от 8.90 м в скока на дължина./БЛИЦ