Капитанката на женския национален отбор на Австралия по баскетбол - Лорън Джаксън бе избрана за знаменосец на страната на церемонията на откриването на Летните олимпийски игри довечера.

Това ще е четвъртата олимпиада за 31-годишната баскетболистка, която изведе отбора си до сребърните медали преди четири години в Пекин. Тя обаче е първата жена, която носи знамето на страната в последните 20 години.

Самата Джаксън посрещна новината за избора й с изненада. “Защо избрахте точно мен. Има много по достойни спортисти в делегацията ни”, коментира Джаксън.

Според запознати това е опит на австралийския олимпийски комитет да потуши скандала, който се разрази покрай женския баскетболен отбор. Тимът бе принуден да лети до Лондон в икономичната класа на самолета, докато мъжете, които се представиха разочароващо в Пекин, се радваха на места в бизнес класа отделението.

Това породи сериозна вълна на недоволство. Много политици в Австралия реагираха остро и призоваха олимпийския комитет да преразгледа приоритети си.