По невероятен начин бяха закрити ХХХ-те летни олимпийски игри, които се проведоха в Лондон. С бляскава церемония, изразена в много настроение, танци, емоции, песни, уникална хореография и хумор беше закрит шампионатът във Великобритания. Сибитието беше режисирано от Ким Гевин.

Първата част, озаглавена "Час пик", беше открита от певицата Емили Санде с парчето "Read all about it". След изпълнение й теренът на Олимпийския стадион беше прeвърнат в един малък град! На него бяха разположени всички забележителности на Лондон, включително и реални превозни средства като леки и тежкотоварни автомобили.

Веднага след това започна и втората част - "God Save the Queen". В нея главни действащи лица бяха принц Хари и президентът на МОК Жак Рох. След появяването им и настаняването им беше издигнато знамето на Великобритания, докато звучеше химнът. Програмата продължи с няколко музикални изпълнения, които бяха част от "уличното парти". Основна заслуга за музикалното оформление на церемонията има лондонският симфоничен оркестър.

След малко акробатика за разведряване на обстановката след танците на сцената се появи прочутото лондонско такси. А от него слезе легендата на британската музика Рей Дейвис. И последва много емоционален момент. На фона на живото изпълнение на "Read all about it" от Емили Санде бяха показани олимийци от различни спортове в радост и тъга по време на най-големия форум. 

И настъпи време за Парада на спортистите. Всички знаменосци, вкупом, излязоха на Олимпийския стадион. Нашето знаме беше развято от сребърната ни медалистка в борбата Станка Златева. Както е известно, на откриването на 27 юли то беше в ръцете на легендата в спортната гимнастика Йордан Йовчев. 

Знаменосците се наредиха върху терена, който беше във формата и цветовете на британския флаг. След това постепнно от трибуните започнаха да слизат състезатели и треньори от всички участници, останали до последния ден на Олимпиадата.

След подреждането на олимпийците на определени за тях места 16 барабанисти белязаха началото на следващата част от церемонията - "Идва слънцето". В нея бели кутии представляваха всички спортни събития, които се състояха по време на Игрите. А с тях по средата на терена беше изградена специална кула.

Веднага след това президентът на МОК Жак Рох, в компанията на президента на Международната федерация по лека атлетика - Ламине Диак наградиха медалистите в маратона. Шампион стана Стивън Кипротич от Уганда. Това е единствената дисциплина с единствените спортисти, които се награждават на Олимпийския стадион.

И настъпи време за симфонията на британската музика. Началото беше белязано със специален ремикс от Йоко Оно за церемонията по закриването на песента "Imagine", изпълнявана от Джон Ленън. И на фона на музиката 101 парчета се сглобиха в средата и формираха лицето на Ленън. Веднага след това на сцената се появи Джордж Майкъл, който изпълни парчето "Freedom".

След още малко музика се появи призрачен галеон, от който една от най-великите певици Ани Ленъкс запя парчето "Little bird" от 1993 година. Купонът продължи "Wish you were here" на Pink Floyd от 1975 година, но с други изпълнители. След това пък известният кoмик Ръсел Бранд се появи върху шарен автобус, който се превърна огромен октопод, за да се появи Fatboy Slim с "Right here, right now" като за начало.

Минути по-късно с емблематичната за Великобритания автомобилна марка "Rolls-Royce" последователно адреналина вдигнаха Джеси Джей, Тайни Темпа и Тайо Крус, които един след друг изненадаха публиката. Веднага след тях се появи и най-продаваната момичешка група "Spice Girls". Те бяха представени поотделно със специално модифицирани английски таксита по начина, по който се обличат. Направиха и няколко обиколки на стадиона върху покрива на автомобилите.

На фона на "Mr. Blue Sky" от 1977 година бяха представени и първите опити на хората за летене, както и "човека снаряд", който се изстрелва от оръдие. Определено в този момент, макар и за кратко, настъпи забавната част от програмата, изразяваща се в хумор и весели песни. Дори имаше и мотиви от ориенталски танци, които изненадаха всички, докато Ерик Айдъл изпълняваше "Always Look on the Bright Side of Life".

Повече от два часа след началото на церемонията настъпи време и за официалната песен на Олимпийските игри в Лондон - "Survival", в изпълнение от Muse. Веднага след това публиката беше съживена с един от символите на миналия век - Фреди Меркюри, който беше показан на големите екрани на стадиона с кадри от концерта на легендарната група Queen в Лондон през 1986 година. Тя обаче беше представена от Роджър Тейлър и Ник Мейсън, които заедно с Джеси Джей побъркаха 80-те хиляди по трибуните и стотиците спортисти на терена с уникално изпълнение на "We Will Rock You".

Нито миг по-късно беше издигнато гръцкото знаме, докато звучеше и химнът на страната. Както е известно, това е мястото, където започват Игрите. Веднага след това под звуците на олимпийския химн беше свален и олимпийският флаг.  

Кметът на Лондон Борис Джонсън развя знамето четири пъти по традиция и го предаде на Жак Рох. От своя страна президентът на МОК го връчи на кмета на Рио де Жанейро - Едуардо Паеш, където през 2016 година е следващата лятна Олимпиада. В знак на това стадионът беше оцветен в цветовете на Бразилия. И започна "карнавалът" на Рио, воден от Ренато Сорисо, с което милионите зрители пред малкия екран и пълният стадион се запознаха с част от традициите на южноамеранката страна. Разбира се на края на последната част под името "Прегръдка" се появи Краля на футбола - легендарният Пеле.

610x_2.jpg

610x_3.jpg

610x_4.jpg

610x_5.jpg

610x_6.jpg