Световната шампионка Анна Чичерова спечели титла в скока на височина за жени на олимпийския турнир по лека атлетика в Лондон. 30-годишната Чичерова преодоля 2,05 метра във финала и заслужи втори медал от Олимпийски игри след бронза в Пекин 2008.

Рускинята остана на 4 см от рекорда на легендарната Стефка Костадинова, която скочи 2,09 метра на 30 август 1987 година на Световното първенство в Рим. Най-доброто лично постижение на Чичерова е 2,06 метра.

На второ място в Лондон остана американката Бриджита Барет с личен рекорд от 2,03 метра. В дебюта си на Олимпиада 21-годишната американка преодоля височината от втория си опит, което и донесе сребърното отличие.

Трета се нареди друга рускиня Светлана Школина също с личен резултат от 2,03 метра. Тя обаче остана с бронза, тъй като се справи направи постижението си от трети опит.

Европейската шампионка Рут Бейтия от Испания завърши четвърта с 2.00 метра, а олимпийската шампионка от Пекин 2008 Тиа Хелебаут от Белгия остана пета с 1,97 метра.

В скока на височина участва и българката Венелина Венева-Матеева. Тя отпадна в квалификациите с 1,85 метра, с което раздели 20-ото място в крайното класиране.