Гребецът Хамаду Джибо Исака върна олимпийските спомени за популярния плувец Ерик Мусамбани-Змиорката заради изключително бавното си представяне в квалификациите на единичен скиф при мъжете в Лондон.
 
35-годишният представител на Нигер получи една от уайлдкард, които се полагаха на най-слабите олимпийски страни. Според британската легенда на гребането Сър Стивън Редгрейв Джибо Исака въобще не е трябвало да участва на Олимпиадата за сметка на по-добри състезатели.
 
“Все повече държави трябва да бъдат окуражавани за участие на олимпийските игри, но има далеч по-добри гребци от други държави, които трябваше да получат възможност да се състезават в Лондон”, заяви Редгрейв.
 
Хамаду Джибо Исака финишира последен в своят серия от пет човека, като завърши на повече от 300 метра след най-близкия си съперник. Фаворитът за златото Мей Дрисдейл от Нова Зеландия даде най-добро време – 6:49,69 минути. Единичният скиф се провежда на дистанция от 2000 метра.
 
Четвърто място в серията взе Роберто Лопес от Салдадор – 7:23,75 минута, а Джибо Исака се забави с близо минута след него – 8:25,56 минути. Той е единственият гребец от всички серии, който премина разстоянието за повече от 7:30 минути.
 
Гребането не е сред популярните спортове в Нигер, но Джибо Исака е национален шампион. Когато той пресече финалната линия беше бурно аплодиран от всички зрители. След това африканецът се прибра в палатката на гребците с широка усмивка.
 
Ерик Мусамбани-Змиорката стана сензация по време на олимпийските игри в Сидни през 2000 г., когато той трудно завърши серията си на 100 метра свободен стил в плуването и зрителите имаха усещането, че африканецът ще се нуждае от спасител.
 
Състезателят от Екваториална Гвинея никога преди това не беше плувал в 50-метров басейн. След това Мусамбани получи покани за различни прояви и придоби световна популярност. Може би подобно е бъдещето на Хамаду Джибо Исака.