Канадският кануист Марк Олдършоу най-сетне донесе на своята фамилия олимпийски медал след 64-годишно чакане. Неговият дядо Бърт участва на Олимпиадата в Лондон, но не взима отличие. Сега Марк, който взе в британската столица греблото на дядо си за късмен, спечели бронз в мъжкото единично кану на 1000 метра.
 
“Най-сетне името Олдършоу влезе в олимпийските хроники със спечелен медал. Много съм горд. Мисля да отида до всички състезатели и да ги помоля да се разпишат на греблото ми, както дядо е направил през 1948 г. След години ще го подаря на моя внук или внучка”, заяви заяви Марк, чийто дядо завършва пети в кануто на 10 000 метра на олимпиадата в Лондон преди 64 години.
 
Името Олдършоу е тясно свързано с кану спорта в Канада. На олимпийски игри са участвали бащата на Марк Скот Олдършоу и чичовците му Дийн и Рийд.
 
“Това е невероятно, аз към горд и щастлив. Това е един от тези бронзови медали, които е ценен колкото златен. Той означава много за нас, за цялото семейство”, заяви Скот Олдършоу, който сега е треньор на канадския отбор.
 
Дали ще има трето поколение кануист в спортната фамилия е било под въпрос през 2003 г., когато на Марк е намерен тумор в ръката. Заради първата от двете операции, на които се подлага, Марк Олдършоу пропуска квалификациите за олимпийските игри в Атина през 2004 г.
 
“Цяла година той се бори с постоянната болка. Дори не можеше да хване горния край на греблото. Брат му тогава изработи специално приспособление, което се закрепваше на китката му и на греблото и на Марк не се налагаше да използа върха на ръката си”, разкри бащата Скот.