Спортното министерство на Кения започва разследване, кой е виновен за провала на страната на Олимпиадата в Лондон. Африканците са крайно разочаровани, че техните атлети са спечелили едва 11 медала от игрите - две златни, четири сребърни и пет бронзови.

Причината в Кения да гледат на представянето си като на провал се крие в успехите от Пекин 2008. Тогава страната завоюва шест златни, четири сребърни и четири бронзови медала. Другият фактор, който вбеси ръководството на спорта в Кения е, че шампионите Мо Фара (Великобритания) и Стивън Кипротич (Уганда) се подготвят в същия тренировъчен център, където работят и кенийските атлети. Министърът на спорта Пол Отоума попита как е възможно на същите писти за тренировка други държави да подготвят шампиони, а Кения - не.

"Представянето ни е ужасно, истинско фиаско. Започваме още сега да правим селекция за Рио де Жанейро след 4 години. Новата ни стратегия трябва да започне да дава резултати възможно най-скоро, заяви Отоума преди отпътуването на олимпийската делегация на Кения от Лондон.