Центърът на националния ни волейболен отбор Николай Николов, който бе един от героите при победата над Германия на 1/4-финала на Олимпиадата в Лондон, сподели пред българските медии в Лондон, че руснаците не са непобедими и дяволът не е толкова черен. България се изправя срещу Русия на полуфинала утре от 17:00 часа.

- Разкошен мач за теб?
- Не е важно дали е разкошен за мен, важното е отборът да печели и съм щастлив, защото спечелихме. Аз поне имам доста горчив спомен от 2010 година, където на Световното първенство в Италия за малко изпуснахме да се класираме на полуфиналите. И въобще не ми се искаше това да се повтаря. Затова накрая видяхте в очите ми сълзи. Това са сълзи от радост, която не мога да опиша. Предния път имаше сълзи на огорчение, но сега съм щастлив.

- Четири блока срещу тези гиганти срещу теб?
- Важното е, че сме си изпълнили тактическите задачи. Бяхме много добре подготвени, защото изиграхме и много мачове срещу тях и се познаваме. Нашата игра се получи много по-добре от тяхната и тактическите указания свършиха страхотна работа.

- А какви са точно те?
- Доста са сложни да ги обяснявам пред медиите. Ние си ги знаем. Но на прост език всичко се свежда до това да направим колкото се може повече точки. Направихме доста повече, което е най-хубавото.

- Вече много се коментира това, че играта в центъра на нашия отбор се променя. Ти как усещаш този компонент от играта, защото имаш и 6 успешни атаки през центъра?
- Няма как да не съм доволен, защото виждате, че Георги Братоев гласува много доверие на центровете. Един мач използва даден състезател, в другия мач – друг. Макар че е млад състезател успява да балансира добре отбора, което е много хубаво. Това ни помага много. А освен това съм доволен, защото играя на този пост и за мен е добре, когато успявам да забия някоя топка.

- А с центровете на руснаците как ще се справяме?
- Русия като цяло е много силен тим. Не можем да говорим за отделни състезатели, защото всички те са много силни като единици. Като отбор – още повече. Мисля, че първо трябва да се насладим на победата над Германия, която успяхме да постигнем категорично, а след това ще мислим за полуфинала с Русия.

- А какви са впечатленията от тях от контролата, която изиграхте непосредствено преди началото на Олимпийските игри?
- Впечатлението е, че със сигурност не са непобедим тим. Изиграхме един мач с тях, в който видяхме, че дяволът не е толкова черен. Така че след като сме на този етап в тази надпревара, това означава, че никой вече не трябва да ни подценява. Затова както ми задавате въпрос на мен, така може да го зададете и на тях въпроса дали се притесняват от нас. Което със сигурност е така, защото виждат една различна България, която играе доста постоянно и доста голям дух.

- Откъде се появи това самочувствие, след като имахте и спадове в турнира досега?
- Не мога да кажа, че това точно е самочувствие. Бих го определил като увереност в партньора до теб. Ние сме колективен спорт, знаем, че можем да разчитаме на човека до себе си. Не се подвеждаме един друг. Всеки се раздава за останалите и от там идват резултатите.