Гръцката състезателка на троен скок Параскеви Папахристу беше извадена от олимпийския състав на страната, след като предизвика скандал на расова основа със съобщение на профила си в “Туитър”.
 
“При наличието на толкова много африканци в Гърция, западнонилските комари поне няма да ядат чуждестранна кухня”, написа лекоатлетката в социалната мрежа.
 
“Тя не показа уважение към олимпийските ценности и беше извадена от олимпийския отбор. Тя направи грешка, но това е животът – плащаме за своите грешки”, заяви президентът на Гръцкия олимпийски комитет Исидорос Кувелос.
 
Една от управляващите партии – Демократическата лява партия, настоя за нейното изключване от олимпийската делегация. 23-годишната Папахристу се извини за изказването си, което нарече безвкусна шега.
 
“Съжалявам и се чувствам засрамена от негативните коментари, които предизвиках. Не съм искала да обидя никого или да наруша човешките му права”, написа Параскеви Папахристу на гръцки и английски на профила си във “Фейсбук”.
 
Един човек почина в Атина през този месец, след като беше поразен от западнонилския вирус. От началото на лятото поне петима души са починали в страната.
 
Гърция изпраща 105-има състезатели в 16 вида спорт на олимпийските игри в Лондон. Папахристу не бе сред претендентите за медал. Най-доброто й постижение за сезона е 14,58 метра, което е с половин метър по-слабо от най-добрите резултати за годината.Гъркинята зае 11-о място на европейското първенство по лека атлетика в Хелзинки преди месец, където скочи 13,89 метра.