Единственият българин участващ на Олимпиадата в дисциплината плувен маратон Петър Стойчев остана крайно разочарован от заетото девето място. Според него то не може да осмисли целия труд, който е положил в подготовката.

“Бях добре подготвен, но темпото на всички състезатели беше много високо. Може би всички плуваха с около минута и половина по-бързо сравнение с олимпиадата в Пекин. Аз лично не съм плувал по-бързо 10 км. Това беше феноменално състезание. Исках да съм сред първите 8, но не успях. Останах извън финала и това не ме удовлетворява”, коментира Стойчев.


“Когато в края на петата обиколка първите трима-четирима избягаха, ние не че плувахме по-бавно отзад, но просто се бутахме и се удряхме един друг и си пречехме да плуваме. Затова разстоянието между нас и тях се увеличаваше толкова бързо. Не защото плуваха много по-бързо от нас, а защото ние си пречехме. Тук идва другият деликатен момент, защото в последните метри съдиите никога не дават жълт картон. Ако се бутаме много ще е много жалко някой да получи червен картон, в това число и аз. Дадох максимума от себе си, но може би малко не ми достигна на края за осмото място, което беше моята цел”, продължи още Стойчев.

Плувецът призна, че вече не е сигурен, дали иска да продължи с активния спорт.

”Годините си казват думата. На 36 съм и това личи. Бях с 4 години по-възрастен от втория най-стар плувец днес. Това е един олимпийски цикъл. Май това ми беше последният толкова голям форум. Сега, в най-добрия случай, ако съм мотивиран, мога след месец да участвам на европейското първенство. Какво да гоня повече, годината свърши, това беше основното състезание. Две години тренирам за това състезание. Последната година за 42 седмици направих над 3000 тренировъчни километра. Това е убийствено. Много добре съм подготвен, времето показва същото, но виждате, че и другите работят и не спят. Критериите се променят. С това време преди 4 години можех и да спечеля състезанието, но не и в този момент”, завърши Стойчев.