Шели-Ан Фрейзър-Прайс още един доказа, че е кралицата на късия спринт при жените и защити олимпийската си титла на 100 метра в Лондон.
 
Фрейзър-Прайс осиугури началото на очакваната двойна победа на Ямайка на 100-те метра, след като Йохан Блейк и Юсейн Болт са фаворити за титлата при мъжете.
 
Шели-Ан триумфира с време 10,75 секунди. Втора остана американката Кармелита Джетър с 10,78, а бронзът взе друга представителка на Ямайка – Вероника Кембъл-Браун с 10,81.
 
Последната сприньорка, успяла да защити олимпийската си титла на 100 метра, беше Гейл Дивърс от САЩ, която триумфира в дисциплината в Барселона през 1992 г. и в Атланта четири години по-късно.
 
Българската спринтьорка Ивет Лалова не успя да се класира на финала, след като завърши шест в своята полуфинална серия, където бяха Шели-Ан Фрейзър-Прайс и Вероника Кембъл-Браун.
 
В столицата на Ямайка Кингстън беше прекъснат мач по крикет заради женския финал на 100 метра. Бягането на Фрейзър-Прайс и Кембъл-Браун беше излъчено на екрана на стадион „Сабина Парк”, докато там мач имаха Западните Индии и Нова Зеландия.