Италианската легенда във фехтовката Валентина Везали не успя да спечели четвърта индивидуална олимпийска титла на рапира. 38-годишната шампионка от Игрите в Сидни, Атина и Пекин беше спряна в полуфиналите от сънародничката си Ариана Ериго. 24-годишната Ариго загуби финала срещу друга италианка – Елиза ди Франческа с 15:12. Бронзът извоюва Везали.

Голямата звезда, която носи флага на Италия на откриването на Олимпиадата снощи, имаше шанса да стане първата жена с четири поредни индивидуални олимпийски титли в една дисциплина, като това са правили само американците Карл Люис (дълъг скок в периода 1984-1996) и Ал Оертер (диск между 1956-а и 1968-а).

В полуфинала Валентина записа поражение след 18 поредни победи, като предишната й загуба беше на финала на Игрите в Атланта през 1996 година. Ериго записа едва трети успех над именитата си съперничка от 16 сблъсъка.

Новата шампионка Ди Франческа е родена на 13 декември 1982 година и това е първото й олимпийско участие. Тя е световна шампионка от 2012 година индивидуално и има още три отборни титли./БЛИЦ