Лудогорец направи 1:1 като гост на ЦСКА (Москва) и се доближи само на една точка от класиране за 1/16-финалите на Лига Европа. За целта българският шампион трябва да не загуби на 12 декември домакински си мач срещу Ференцварош. Това означава, че на „орлите“ е достатъчно и равенство срещу унгарския първенец.

Така с актив от минимум осем точки Лудогорец може да продължи напред. Разградчани традиционно не играят затворен стил и винаги целта е победата. Затова и не бива да се очаква, че ще играят за равенство срещу „Фради“ след две седмици. Пък и такава настройка ще бъде грешка, тъй като винаги може да падне един случаен гол в полза на съперника и да обърка сметките.

За момента представянето на шампионите в Лига Европа е много добро, особено заради убедителните победи над ЦСКА (Москва) с 5:1 и над Ференцварош с 3:0. Това повиши очакванията на зрителите, но и съперниците вече са много по-внимателни.

Историята на българското участие в груповата фаза на евротурнирите показва, че седем точки не са достатъчни за класиране на 1/16-финалите. Именно такъв е активът на Лудогорец към момента и той няма да стигне на „орлите“, тъй като при загуба от Ференцварош ще отпаднат от турнира.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

През сезон 2010/11 Левски завърши на четвърто място в групата си, въпреки че имаше седем спечелени точки. Тогава „сините“ останаха зад Спортинг (Лисабон), Лил и Гент, въпреки че записаха домакински победи над Гент и Спортинг и направиха равенство 2:2 с Лил на „Герена“. Срещу „кучетата“ Левски водеше с 2:1 три минути преди края, когато Ясен Петров извади Дарко Тасевски и пусна защитника Иво Иванов, за да пази резултата. Още в следващата минута Иванов си вкара автогол с глава. А тогава "сините" имаха силен отбор, в който играеха Гара Дембеле, холандците Дъстли Мулдер, Сержиньо Грийн и Андвеле Слори, както и Жоазиньо.
Текст и статистика: Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

КЛАСИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ОТБОРИ В ГРУПИТЕ НА ЕВРОТУРНИРИТЕ
СЕЗОН 2005/06
КУПА НА УЕФА
Група „А“
ЦСКА – пето място, 3 точки, отпада

Група „D“
Литекс – трето място, 6 точки, продължава на 1/16-финалите

Група „F“
Левски – второ място, 6 точки, продължава на 1/16-финалите

СЕЗОН 2006/07
ШАМПИОНСКА ЛИГА
Група „А“
Левски – четвърто място, 0 точки, отпада

СЕЗОН 2009/10
ЛИГА ЕВРОПА
Група „Е“
ЦСКА – четвърто място, 1 точка, отпада

Група „G“
Левски – четвърто място, 3 точки, отпада

СЕЗОН 2010/11
ЛИГА ЕВРОПА
Група „С“
Левски – четвърто място, 7 точки, отпада

Група „L“
ЦСКА – четвърто място, 3 точки, отпада

СЕЗОН 2013/14
ЛИГА ЕВРОПА
Група „В“
Лудогорец – първо място, 16 точки, продължава на 1/16-финалите

СЕЗОН 2014/15
ШАМПИОНСКА ЛИГА
Група „В“
Лудогорец – четвърто място, 4 точки, отпада

СЕЗОН 2016/17
ШАМПИОНСКА ЛИГА
Група „А“
Лудогорец – трето място, 3 точки, продължава на 1/16-финалите на Лига Европа

СЕЗОН 2017/18
ЛИГА ЕВРОПА
Група „С“
Лудогорец – второ място, 9 точки, продължава на 1/16-финалите

СЕЗОН 2018/19
ЛИГА ЕВРОПА
Група „А“
Лудогорец – четвърто място, 4 точки, отпада