Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Фернандо Алонсо спечели Гран При на Испания на пистата "Каталуня", хвърляйки в екстаз родната си публика, изпълнила трибуните до краен предел. Това е втора победа за испанския пилот на Ферари от началото на сезон 2013 във Формула 1 след триумфа му в Китай.

Алонсо завърши надпреварата с време 1:39:16.596 часа, като остави на малко повече от 9 секунди зад себе си Кими Райконен с Лотус. С днешното си представяне Ледения потвърди страхотната форма, в която се намира, а след като успя да прибави още 18 точки в актива си вече има 85 и е само на 4 от лидера в класирането при пилотите Себастиан Фетел.

Фелипе Маса зае третото място на "Каталуня" и по този начин затвърди доминацията на Ферари в Гран При на Испания. Бразилецът също така не позволи на трикратния световен шампион Себастиан Фетел да се качи на почетната стълбичка, оставяйки го на 4-ото място.

Скудерията наложи пълна доминация днес, докато Мерцедес тотално се провалиха. Квалификацията вчера спечели Нико Розберг, а съотборникът му Люис Хамилтън също стартира от първа редица. Мерцедесите обаче не издържаха на конкуренцията, като Розберг завърши шести, а Хамилтън чак 12-и. Двамата, както и Фетел, определено днес не бяха в състояние да се конкурират с темпото на лидерите.

Петото състезание за сезона отново беше доминирано от тактическа битка при подбора на гуми и спирания в бокса, като Ферари демонстрира сериозен напредък в това отношение. Алонсо беше забележителен през цялото състезание, започвайки в равно темпо с Фетел. Двамата изпревариха още на старта втория в квалификациите Люис Хамилтън, който се представи много слабо в Гран При на Испания. Розберг защити първата си позиция от квалификациите до 13-ата обиколка, когато загуби скорост и беше изпреварен от Фетел, Алонсо и Райконен, смъквайки се в последствие до шестата позиция. Алонсо караше първоначално зад световния шампион, но успя да го изпревари при спиране в бокса и пое контрол над състезанието, а впоследствие завърши с малко повече от 9 секунди пред Райконен. Маса пък изостана с над 38 секунди от своя съотборник.

Пети на "Каталуня" финишира вторият състезател на Ред Бул - Марк Уебър. Местата в десетката се допълниха от спечелилия полпозишън Нико Розберг, Пол Ди Реста (Форс Индия), Дженсън Бътън и Серхио Перес от Макларън, а десетата позиция зае Даниел Рикиардо (Торо Росо).

Гран При на Испания беше първи старт от сезон 2013 във Формула 1 на територията на Европа. Следващата надревара е по улиците на Монако на 26 май.

След 5 старта от началото на сезона Фетел е лидер в генералното класиране при пилотите, където вече е с актив от 89 точки. Райконен е втори с 85, а Алонсо се изкачи на 3-ото място със сбор от 72 точки.

Триумфът на Алонсо на "Каталуня" е първи успех за пилота на Ферари в Барселона от 7 години насам, когато спечели с Рено.

Класирането в Гран При на Испания:

1.Фернандо АЛОНСО (Ферари) 1.39:16:596 ч. (25 точки)
2.Кими РАЙКОНЕН (Лотус) +9.3 сек. (18 точки)
3.Фелипе МАСА (Ферари) +26 сек. (15 точки)
4.Себастиан ФЕТЕЛ (Ред Бул) +38.2 сек. (12 точки)
5.Марк УЕБЪР (Ред Бул) +47.9 сек. (10 точки)
6.Нико РОЗБЕРГ (Мерцедес) +68 сек. (8 точки)
7.Пол ДИ РЕСТА (Форс Индия) +68.9 сек. (6 точки)
8.Дженсън БЪТЪН (Макларън) +79.5 сек. (4 точки)
9.Серхио ПЕРЕС (Макларън) +81.7 сек. (2 точки)
10.Даниел РИКИАРДО (Торо Росо) +1 обик. (1 точка)

alonso.jpg