Всичко за Евро 2024 с БЛИЦ – ТУК!

Трикратният световен шампион с Ред Бул Макс Верстапен триумфира за осми път от началото на сезона във Формула 1, след като спечели Гран при на Барселона с време от 1:28:20.247 за 66 обиколки. 

На почетната стълбичка се качи също и Ландо Норис. Пилотът на МакЛарън финишира втори (+2.219). Трети завърши Люис Хамилтън от Мерцедес, далеч зад първите двама (+17.790).

Топ 10 допълниха Джорд Ръсел, Шарл Льоклер, Карлос Сайнс, Оскар Пиастри, Пиер Гасли, Серхио Перес и Естебан Окон.

Ръсел започна страхотно състезанието, който направи смела атака от външната страна на първия завой и поведе пред Норис и Верстапен. Хамилтън пък бе изпреварен от Льоклер и Сайнс, но след това възстанови позициите си.

В началните обиколки на дългата старт-финална права Верстапен излезе начело. Джорд Ръсел пробва защита от вътрешната страна на първия завой, но не се справи с нидерландеца, който бе много агресивен от външната страна и излезе начело. Пилотът на Ред Бул бързо се откъсна пред Ръсел.

Десет обиколки след началото Оскар Пиастри пробва да атакува Пиер Гасли, но неуспешно. Верстапен увеличи аванса си пред Ръсел, който загуби и от преднината си пред Норис. Ръсел и Сайнс първи посетиха бокса за смяна на гумите. В 17-ата обиколка Верстапен също смени гумите, което позволи на Ландо Норис да излезе първи, следван от Льоклер и Пиастри.

В 23-ата обиколка Ландо Норис също най-сетне влезе в бокса, а в 27-ата с лекота изпревари Сайнс. В 32-рата обиколка след известни затруднения Норис най-сетне изпревари Хамилтън. В 35-ата пилотът на МакЛарън бе на втора позиция, но вече на сериозна разлика зад Верстапен, като до края продължи да сваля дистанцията до нидерландеца и да я увеличава пред Хамилтън.

След 55 обиколки Сайнс пропусна Льоклер, а Ландо Норис продължаваше да топи разпиката до Супер Макс, като в крайна сметка успя да я скъси на малко над две секунди. Хамилтън не допусна да бъде изпреварен от съотборника си Ръсел и в крайна сметка финишира трети.