Карлос Сайнц-младши беше най-бърз в квалификацията за място и ще тръгне първи в Гран при на Великобритания във Формула 1. Испанският пилот на Ферари завърши първи за 1:40.983 минути в типичното британско време с много дъжд по пистата "Силвърстоун".

За Сайнс това беше най-доброто каране в кариерата му в най-комерсиалното състезание в автомобилния спорт. Световният шампион Макс Верстапен, който спечели пет от последните шест състезания, опита да измести в последната обиколка изненадващия лидер, но в крайна сметка трябваше да се задоволи с 2-ото място и изоставане на 0.072 секунди. Третото място остана за другия пилот на Ферари и претендент за титлата Шарл Льоклер, което затвърди добрия уикенд за отбора.

Макар и типично за острова, времето изненада голяма част от пилотите, но в крайна сметка всички решиха да карат с интермидиат-гуми. Въпреки сериозния си опит, Верстапен се завъртя в третата квалификация и имаше трудности, но все пак остана на пистата. Краткият жълт флаг в края на квалификацията, причинен от Уилямс-болида на Латифи, обаче не му позволи да бъде пълноценен в атаката си.

Колкото и куриозно да изглежда, третият днес Льоклер беше доволен от развоя на събитията. Пилотът от Монако отчаяно се нуждае от победа, за да възстанови надеждите си за краен успех, тъй като не е печелил от третия кръг насам. Все пак съотборникът му даде надежди за Ферари за утре.

Серхио Перес с втория автомобил на Ред Бул остана на 4-о място, изпреварвайки Люис Хамилтън (Великобритания) с Мерцедес, който се нареди 5-и. следват още един британец - Ландо Норис (Макларън), както и Фернандо Алонсо от Алпин на седмата позиция.

След днешното си представяне Сайнц-младши ще се опита да превърне първата си победа в квалификации в първи успех и в официален старт за шампионата в своето 150-о състезание в кариерата.

"Имах сериозни проблеми с неподвижвата вода в състезателната линия. Много трудно беше да се достигне максимално сцепление на гумите. Това беше една специална обиколка, но ще се опитам тази първа стартова позиция да я превърна и в първа победа. Ако успея да карам така, както във втората свободна тренировка, може би ще успея да задържа зад себе си Макс Ферстапен и Шарл Льоклер, заяви испанският пилот днес.