Двата дни преди старта на Рали България ще бъдат предшествани от един необичаен многобой. Той ще се казва Мемориал Ричард Груев и трябва да напомня на пилотите за журналиста, който даваше всичко от себе си за най-любимия от спортовете си.

Идеята е на неговия първи приятел и за известно време колега в спорта - Владо Илиев.

Като преподавател в Катедра Авто-мото на Националната спортна академия "Васил Левски", Илиев непрекъснато търси различни варианти спортът да не е свит между традиционните рамки.

"Идеята ми хрумна още по времето на опелото на Ричи в църквата "Света София". Още там я споделих с председателят на БФАС Георги Янакиев и поисках съгласието му да организираме многобоя преди старта на ралито. Смятам, че това не е само добър начин да си спомним за доайена на автомобилната спортна журналистика, но и зрителите и посетителите на курорта Боровец да видят пилотите не в автомобилите и с каски, а отблизо и в друга надпреварата", обяснява пред bgnrc Владо Илиев.

Всички разходи по организирането на първия Мемориал Ричард Груев ще бъдат за сметка на Европейския специализиран автомобилен център (ЕСАЦ) "Илиев-Григоров".

Илиев е категоричен, че ако нещо липсва към състезанията, то това са „придружаващите мероприятия”, колкото и банализиран да е този израз. Практически лицата на състезателите, особено на тези от втория и третия ешелон, са малко познати извън кръга на най-запалените фенове.

"Сега ще могат да бъдат видени в надпревара, при която няма да са зад волана, а ще трябва да покажат другите си умения като концентрация, чувството за баланс, издръжливостта си и точността си", допълва Владо Илиев.

Той обяснява, че вече е ангажирал коридорите за стрелбата с лък, трите маунтинбайка, както и е купил трите въздушни пушки за стрелбата.

В надпреварата могат да участват всички заявени за старта на Рали България пилоти и навигатори, а дисциплините са четирите нетипични за бензиновите спортове – стрелба с въздушна пушка, спринт от 400 м, 1.5-километрово колоездене с маунтинбайк и стрелба с лък.

"Стадионът", на който ще се разиграят първите четири дисциплини от първия Мемориал Ричард Груев ще е непосредствено пред хотел "Рила" в Боровец.

Комплексното класиране обаче ще стане ясно след финала на България, когато към спечелените първи точки от участниците в Мемориала ще бъдат прибавени и точките от генералното класиране на автомобилното състезание.