Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън получи уникално изключение и ще може да участва в утрешното състезание за Гран При на САЩ в Маями.

Ръководството на Кралския клас в автомобилните състезания е издало на 37-годишният британец специално разрешение за работа, известно като жълт сертификат. Този документ временно позволява на пилота на Мерцедес да се състезава в нарушение на правилника.

Става дума за обеците и пиърсинга на Люис Хамилтън. Според устава на Формула 1 състезателите нямат право да носят подобни украшения по време на надпреварите. Причината се крие в съображенията за сигурност и възможността за бързо сваляне на каската при извънредни ситуации.

Още преди няколко седмици стана ясно за проблема, пред който се изправя Хамилтън заради своите обеци. Британецът обяви, че някои от тях са заварени и не могат да бъдат премахнати.

Според „Билд“ настоящото изключение е издадено на Люис Хамилтън най-вече заради пиърсинга на носа му, който не може да бъде премахнат без специализирана помощ. Жълтият сертификат важи за две състезания, а за това време пилотът трябва да намери начин да свали въпросната обеца. В противен случай го заплашва наказание.