ФИА върна третото място на Фернандо Алонсо, което му отне малко след награждаването на снощната Гран При в Джеда, Саудитска Арабия.

41-годишният испанец стъпи на подиума щастлив от доброто си каране. Малко след това обаче започна екшънът. Тогава бе обявено, че заради некоректно изпълнено наказание от 5 секунди, наложено му заради неправилно позициониране на стартовата решетка, Алонсо пада на четвъртото място. Организаторите съобщиха, че трети става Джордж Ръсел.

От ФИА обясниха, че нарушението е било в това, че задният крик е докоснал болида преди изтичането на санкцията, а според тях отборите са се били разбрали, че това се счита за вид „работа по колата“. От Астън Мартин реагираха като ужилени и помолиха комисарите да се възползват от така нареченото си „право на преразглеждане“.

Базираният в Силвърстоун тим предостави ново и важно доказателство, което не е било на разположение на стюардите при взимането на първото решение. Британският отбор стори това чрез седем видеозаписа на предишни изтърпявания на сходни санкции, в които ясно се вижда, че задният крик докосва автомобила преди изтичането на нужното време, но не следва повторно, по-сериозно наказание.

Освен това от Астън Мартин поставиха под съмнение и становището, че отборите са се били разбрали, че докосването за предния или задния крик ще се брои за „работа по колата“. Оказа се, че стюардите нямат официален документ, с който да докажат това и с оглед на горепосочените данни те нямаха друг избор, освен да променят своето решение.

Така Алонсо запазва своя подиум от Гран При на Саудитска Арабия, който е под №100 в кариерата на испанеца. По този начин двукратният шампион става шестият пилот с поне 100 подиума в историята на Формула 1. Освен него тази граница са преминали още Люис Хамилтън (191 подиума), Михаел Шумахер (155), Себастиан Фетел (122), Ален Прост (106) и Кими Райконен (103).

С възстановяването на оригиналното класиране от Гран При на Саудитска Арабия настъпва и една промяна в подреждането в конструкторския шампионат. В него Астън Мартин и Мерцедес сега са с равен актив от по 38 точки, но заради двата подиума на Алонсо тимът от Силвъсртоун заема второто място, а „Черните стрели“ са трети.

В пилотския шампионат също настъпиха промени, тъй като със загубата на подиума и трите точки Ръсел се смъкна от четвъртата на шестата позиция в подреждането зад съотборника си Хамилтън и Карлос Сайнц. Алонсо пък остава трети, но с 30, а не с 27 пункта в своя актив. Ръсел има 18, докато Хамилтън и Сайнц са с по 20.