Михаел Шумахер може да не се събуди никога от изкуствената кома, с която бе поставен в края на миналата година.
 
Германският пилот удари главата си при ски спускане, при което нанесе тежки травми на мозъка си, наложили сложна операция и поставяне в състояние на кома.
 
Вчера медиите в Германия поставиха въпроса кога ще бъде събуден Шумахер и някои от тях даже писаха, че това ще се случи скоро. Днес обаче има сигнали, че това може да не се случи скоро. Има и по-лоши прогнози - че Шуми може да не бъде събуден въобще.
 
"Шумахер може да остане завинаги в кома" и "Лекарите не планират да будят Шумахер" са днешни заглавия от немската преса, която започва да губи надежда в положителния изход от трагедията във френския курорт Марибел на 29 декември 2013.
 
"Има много усложнения на мозъка, които не трябва да се пренебрегват. Ситуацията е много деликатна и ако се прибърза - може да се стигне до още по-сериозни увреждания, дори смърт.  Изкуствената кома позволява възстановяването на мозъка, но Шумахер все още не е достигнал ниво на подобрение, което да позволи да бъде събуден и да извършва сам жизненоважни функции", коментира неврохирургът Андрас Цигер пред focus.de.
 
Той допълва, че пациенти в изкуствена кома обикновено биват събуждани в рамките на две седмици, докато Шумахер е вече 20-и ден това състояние. Хирургът каза още, че изкуствената кома може да продължи цял живот.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
* Състоянието на Михаел Шумахер леко се е подобрило
* Лекари проучват състоянието на главния мозък на Шумахер