Победителят от Гран При на Италия във Формула 1 Люис Хамилтън и съотборникът му в Мерцедес Нико Розберг са разследвани от стюардите на състезанието на „Монца“, тъй като се оказало, че гумите им са били напомпани извън нормите.
 
Техническият делегат на ФИА Джо Бауер разкри, че сигнал е подаден срещу Мерцедес и Ферари, което е наложило проверка на болидите на двата тима. Докато при „черните кончета“ налягането в гумите е било в нормите, при „сребърните звезди“ са открити отклонения. Гумите на Хамилтън са били напомпани повече от допустимото, докато тези на Розберг са били по-меки от минимума.
 
Люис Хамилтън, който е лидер в класирането на шампионата, спечели победата на „Монца“, с близо 25 секунди аванс пред Себастиан Фетел. В последните обиколки британецът получи нареждане от бокса да увеличи темпото. Розберг пък не финишира, тъй като двигателят му не издържа и се запали.
 
Техническият директор на Мерцедес Пади Лоу призна, че е изненадан от проверката. Той разкри, че нареждането към Хамилтън да бъде увеличено темпото е дадено, за да може британецът да има достатъчен аванс дори при налагане на наказание с отнемане на секунди от времето на пилота.