Управляващият директор на Ямаха Лин Джарвис смята, че Марк Маркес нарочно е правил номера на Валентино Роси по време на Гран при на Малайзия, за да си отмъсти за коментарите на Доктора преди началото на състезателния уикенд. Тогава Роси заяви, че Маркес иска титлата да бъде спечелена от съотборника на Вале в Ямаха – Хорхе Лоренсо. Роси и Маркес на няколко пъти се изпревариха агресивно на "Сепанг", като в крайна сметка се стигна до удар между двамата и падане на Марк.

За случилото се за виновен беше признат пилотът на Ямаха, който бутна с крак съперника си. Това му струва 3 наказателни точки и старт от последно място в решителния финален кръг от сезона във Валенсия. Джарвис заяви, че не би тръгнал да защитава действията на Роси, но просто иска да знае дали Маркес е реагирал спрямо коментарите на Валентино преди състезателния уикенд.

„Инцидентът в Малайзия е резултат от дълго съперничество между Валентино и Марк", каза Джарвис.

"Още от миналото състезание в Австралия се започнаха спекулациите, че Маркес играе в полза на Лоренсо. Това, което видяхме на Сепанг, според мен, е отмъщението на Маркес за всички тези обвинения. Испанецът не направи нито едно нередно движение, но ако погледнем голямата картина, трябва да поставим под въпрос каква бе мотивацията му. Не можем да отречем, че действията на Валентино не са тези, които искаме да гледаме в MotoGP, но наказанието бе твърде тежко”, добави шефът в Ямаха.