Добри новини за феновете на Формула 1 дойдоха от болницата във Виена. Легендата Ники Лауда вече е събуден от изкуствената кома и диша самостоятелно с новите си бели дробове. 69-годишният австриец претърпя операция за трансплантация на бял дроб и след това беше поставен на командно дишане.

„Събудихме го в събота в 12 часа на обяд. Цялата процедура отне шест часа. Все още е леко объркан, но нямаме съмнения, че е добре. Диша самостоятелно, говори. Дори може да се храни сам. Премахнахме машината за изкуствено дишане, тъй като вече няма нужда от нея“, обясни професор Валтер Клепетко от австрийската болница.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Сега за Ники Лауда предстои дълъг процес. Той трябва да свикне със самостоятелното дишане, тъй като след използването на машината мускулите му трябва да възвърнат самостоятелната си дейност. Със сигурност трикратният шампион на Формула 1 ще остане в болницата още един месец. Първите три месеца са критични, тъй като в този период може да настъпи инфекция или отхвърляне на новия орган.

В следващите две седмици предстои Лауда да премине през терапия и връщане към нормалните жизнени функции. Очаква се легендарният пилот да се завърне към работата си във Формула 1 още през октомври.