Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов завърши на десето място в спринтовото състезание на легендарната писта „Монца“ за Гран при на Италия - десети, последен кръг за сезона. Той финишира с общо време 34:18.455 минути, на 11.467 секунди от победителя Франко Колапинто (MP Motorsport), като прибави още една точка към актива си и вече има 5.

Българинът влезе в зоната на точките за втори път през дебютния си сезон в шампионата.

Втори се нареди лидерът в генералното класиране и нов шампион Габриел Бортолето (Trident) с изоставане от 1.325 секунди, а третата позиция в спринта зае Мари Боя (MP Motorsport), на 2.118 секунди от Колапинто.

Цолов стартира четвърти заради наказания на пилоти, завършили пред него в квалификацията – той мина от 11-о на 9-о място късно снощи.

Българският пилот потегли добре, излезе трети от първия шикан, но веднага след това стана ясно, че няма достатъчно скорост, за да се бори за по-предни позиции. Първо загуби две места, а след изтеглянето на колата на сигурността, отново започна да се отбранява срещу съперниците си с по-бързи коли.

В един момент от състезанието Никола Цолов стигна до 12-ото място, но влезе в топ 10 след инцидент между Зак О’Съливан и Грегоар Соси, след който О’Съливан беше наказан с 10 секунди, а Соси се оказа със спукана гума.

В неделя (3 септември) от 9:15 часа българско време ще стартира последното състезание за сезона във Формула 3, в което Цолов ще стартира девети в основната надпревара.