Австралийският национал по хокей на трева Мат Доусън ампутира горната част на пръст от ръката си, за да участва на Олимпиадата в Париж.

Мястото му на летните игри беше под въпрос заради фрактура и той бе изправен пред два избора - отстраняване на проблема хирургично или продължително възстановяване.

"Нямах много време за размисли. Взех бързо решение и съобщих на съпругата ми какво е то, а тя ме предупреди да не избързвам. Аз обаче разполагах с цялата нужна информация не само за Париж, а и за живота ми след Игрите. Вече съм в по-добро здраве", заяви Доусън за австралийската телевизия Seven Network, цитиран от агенция Ройтерс.

Тв каналът показа шината на ръката на Доусън, покриваща ампутирания му пръст.

Той си заслужи похвали от треньора на националния отбор за мъже заради проявения кураж, какъвто самият Колин Бач не знае дали притежава. Всъщност, Мат бе засипан със суперлативи в социалните мрежи от хиляди свои почитатели.

"Най-бързият начин за възстановяване бе да му отрежат крайчеца на пръста. Точно това и се случи. Поклон пред Мат. Той е напълно отдаден на каузата и иска повече от всичко на света да играе в Париж. Не знам дали аз бих го сторил, но той го направи. Супер!", заяви Бач.

Мат Доусън спечели сребърен медал с Австралия на предните Игри в Токио. Това ще е трето негово участие на олимпиада.