Скандалът с участието на джендъри в женския боксов турнир на Олимпийските игри в Париж може да намери решение и да не се повтаря. За това намекна директорът на треньорския комитет към Международната боксова асоциация Габриел Мартели. 

Според него е възможно въвеждането на допълнителна категория в бокса, в която да се състезават само трансджендъри и спортисти, които са родени с външните белези на жени, но всъщност имат мъжки XY хромозоми. Точно заради този проблем възникна скандала в Париж 2024 покрай участието на алжирката Иман Калиф и тайванката Лин Ю-Тин.

Създаването на отделна категория за подобен вид спортисти ще бъде истинска революция в спорта. До момента нито една световна федерация няма такова разделение. В някои дисциплини спортисти, провалили се на тестове за полова принадлежност, просто не биват допускани до участие. Това се случи с Калиф и Лин на Световното първенство по бокс в Индия през 2023 г.

„Всички спортисти искат да се състезават. Това е разбираемо, но ние имаме правила и защитаваме безопасността на всички боксьори. Ситуацията в Париж беше напълно нова за всички и се нуждае от детайлно обсъждане. Трябва да се помисли по идеята за създаване на третата категория. Това обаче не е лесен процес, тъй като трябва да се разбере колко участници биха участвали в такива боксови мачове“, заяви Мартели.

Със сигурност въвеждането на допълнителната категория няма да се състои за предстоящото световно първенство по бокс за жени, което Международната боксова асоциация (IBA) ще организира в Белград през месец март 2025 г. Едва ли ще бъде включена и за Световното за мъже през май следващата година, на което домакинът все още не е определен.