Президентът на МОК Томас Бах свика извънредна пресконференция заради скандала с боксьорките Иман Калиф (Алжир) и Ю-Тин Лин (Тайван), за които има съмнения, че не са жени. Темата предизвика международен отзвук, но 70-годишният германец беше категоричен, че няма никакъв проблем с тяхното участие в женския боксов турнир.

„Поисках тази пресконференция, за да сложим точка. Това е скандал по-скоро за вас, отколкото за нас. Говорим за две боксьорки, които са родени като жени, отгледани като жени, имат паспорти на жени и се състезават от дълги години. Това е чиста дефиниция на жена. Никога не е имало съмнения за пола им“, заяви Бах.

„В последните дни виждаме опит да бъде променена дефиницията за жена. Мога само да ги поканя да дойдат с базирано на науката ново доказателство относно това, кое е жена и как някой, който е роден и отгледан като жена повече не може да бъде приемат за представител на този пол. Ако ни представят доказателства, сме готови да ги разгледаме, но няма да участваме в политически мотивирана културна война. Искам да добавя, че езикът на омразата и агресия в социалните мрежи, на които сме свидетели в последните дни, е неприемлив“, допълни президентът на МОК.

По време на Световното първенство в Делхи през миналата година двете боксьорки бяха дисквалифицирани заради повишени нива на тестостерон в пробите им. Решението беше на Международната боксова асоциация (IBA), управлява от руснака Умар Кремльов. IBA беше отстранена от МОК заради обвинения в корупция на ръководството на Кремьов, а в резултат на това той засипа с обидни епитети олимпийските шефове.

„Това, което видяхме от руска страна и по-специално от IBA, чието официално признаване трябваше да оттеглим по много причини, е клеветническа кампания срещу Франция, Олимпиадата и МОК още преди Игрите. Направиха редица коментари които не искам да повтарям. Ако искате да имате представа за достоверността на информацията, идваща от тази непризната федерация, мога само да ви предложа да разгледате коментарите, които са направили наскоро, и да направите своя собствена преценка“, заяви Томас Бах на въпрос дали скандалът е резултат на руска кампания, насочена към дестабилизиране на Олимпиадата.

Бах беше попитан защо МОК няма да въведе върне тестовете за определяне за пола и дали ще се позволи на спортисти с DSD (Разстройство на половото развитие) и транссексуални жени да участват в състезанията, ако в паспортите им пише, че са жени. DSD е рядко състояние, което засяга между 0,05 и един процент от населението. Обикновено се диагностицира при раждането, когато гениталиите на бебето може да не са очевидни. Някои може да са родени с женски гениталии, но да имат мъжката XY хромозома, както и скрити тестиси.

„Ние не говорим за транссексуален проблем. Става въпрос за жена, която участва в женско събитие. Това не е случай на DSD. Тук става дума за жена, която участва в женско състезание. Искам да помоля всички да уважават тези жени. Да ги уважаваме като човешки същества и да не се поддаваме на внушението, което някои искат да създадат“, коментира шефът на световното олимпийско движение.