Над 40 случаи на коронавирус в австралийския олимпийски отбор са регистрирани по време на Игрите в Париж, съобщава агенция "Ройтерес". Някои от спортистите дори са се състезавали.

Сред известните имена с положителен тест е сребърният медалист на 200 метра бруст Зак Стъблети-Кук. Състезанията по плуване във френската столица вече приключиха, а старши треньорът на тима на Австралия Роан Тейлър заяви, че австралийски спортисти са взели участие, въпреки че са дали положителни тестове за коронавирус, докато други са избрали да не се състезават.

Това е огромна промяна спрямо Игрите в Токио, които бяха отложени с година и се проведоха през 2021-а заради пандемията от коронавирус. По време на Олимпиадата в Япония имаше строги ограничения, включително допускането на много малко зрители, а положителните тестове изваждаха спортистите от участие.

Лекарят на тима Каролин Бродерик разкри, че са направени общо 84 теста и почти половината са били положителни. За да се минимализира рискът от заразяване, австралийските спортисти единствено ще вечерят в залата за хранене в Олимпийското село, а закуската и обядът ще бъде подготвяни за тях в специална зона.

Разпространението на коронавирус сред плувците и в олимпийското село може да е още по-широко от съобщеното. Британският плувец Адам Пийти също даде положителен тест за коронавирус.