Международният олимпийски комитет нанесе тежък удар на един от приближените на руския президент Владимир Путин – Умар Кремльов. Именно заради неговия стил на управление Международната боксова асоциация (IBA), в която членува и Българската федерация по бокс, беше изключена от листата на признатите от МОК организации.

Санкцията срещу IBA е обяснена с финансови машинации, невъзможност за осигуряване на безпристрастно съдийство, отсъствие на реформи и липса на ефективно управление. Решението на МОК беше обявено по време на редовната сесия, проведена в Париж преди началото на олимпийските игри. Изключването на IBA предизвика гнева на Кремльов.

“Ние сме независима и прозрачна организация, която не допуска дискриминация. Чиновниците от МОК от своя страна се държат като фашисти, организирайки геноцид срещу спортисти на национален признак и взимайки решения на политическа основа. В МОК са политически про**итутки, които се страхуват от собствената си сянка“, заяви Умар Кремльов.

41-годишният руснак е начело на Международната боксова асоциация от 2020 г. През месец март 2022 г. беше преизбран на поста, но има много съмнения относно честността на изборите. Заради дейността му МОК отне на IBA правото да организира боксовите турнири на Олимпийските игри в Токио и Париж. През последните години редица национални боксови организация се обединиха в нова централа – World Boxing.