В последните дни много се шуми около алжирската боксьорка Иман Калиф заради съмнения за половата ѝ принадлежност. В женския боксов турнир на Олимпийските игри в Париж участва още една състезателка, която през миналата година също беше отстранена от Световното първенство заради съмнителен резултат при тест за определяне на пола.

Това е Лин Ю-Тин от Тайван, която участва в категория до 57 кг. 28-годишната азиатка днес от 12:00 часа ще се боксира на четвъртфиналите срещу българската представителка Светлана Каменова Станева.

В петък тайванката победи Сидора Турдибекова от Узбекистан с единодушно съдийско решение. След това аплодисментите обаче не бяха за Лин, а за Турдибекова. Цялата зала в Париж подкрепяше узбекската боксьорка. След края на мача Сидора Турдибекова се разплака и побърза да се прибере в съблекалнята.

Над 100 журналисти заобиколиха Лин Ю-Тин, за да получат коментара ѝ относно скандалите с нейния пол. Тайванката обаче ги подмина. На път към съблекалните нейният треньор Цен Цу-Чан набързо подхвърли: „Тя е под огромно напрежение“.