Българският тежкоатлет Иван Димов със сигурност няма да запомни с добро дебютното си участие на Олимпийски игри. Той не успя да преодолее 134 кг. в трите си опита и отпадна от надпреварата.

След участието си Димов сподели, че подът е бил много хлъзгав и това му е оказало влияние на опитите.

"Лепенките върху подиума, на които пише Париж 2024, са супер хлъзгави и това е несериозно. За моя жалост се усетих след втори опит за какво става въпрос. След първия опит си сложих колофон на краката да не се хлъзга, но тогава, след като изпуснах щангата,  осъзнах нещата. За третия изместих щангата, за да не съм стъпил върху тези лепенки, беше добре, но вече цялата ми техника беше в кофата, за жалост. Много ме е яд. Бях напълно готов за тези тежести на 100 процента. Но това е горчивата истина", коментира европейският шампион от Тирана 2022.

"Бях напълно готов. В залата за загрявка изхвърлих 130 килограма без никакъв проблем. Тези тежести съм ги вдигал много пъти. Просто, когато се хлъзга подиума, ти тръгваш с щангата, краката ти играят, но не можеш да си изпълниш движението. Аз не съм супермен да ги вдигна с такива проблеми на подиума. Вече предупредих другите българи Божидар Андреев и Карлос Насар, които ще започнат след мен", добави той. 21-годишният Димов беше заявил 130 килограма за първото движение, но в последствие стартовата му тежест беше увеличена на 134 килограма. Той не можа да се справи с нея в първите си два опита, а при третия вдигна на 135 килограма, но отново не успя.

"Целият ми труд отиде в кофата по най-глупавия начин. И трите опита, които направих, ако бях ги вдигнал, до голям процент ми осигуряваха медал, ако си бях направил и изтласкването. На първото движение целта беше 134, 137 и 140", обясни той.

"Заради контузията на коляното изпуснах доста важни тренировки, доста клякания пропуснах. Краката ми не са чак на такова добро ниво, но за състезанието коляното ми беше супер, нагласихме го. Чувствах се на 100 процента готов и нямах проблеми, но това е. Затова нямаше смисъл да започвам на по-ниска тежест. Чувствах се готов, в загревателната зала нямах проблем, а на тренировка съм изхвърлял 143 килограма. Бях готов за медал. Затова много ме е яд. По принцип не съм човек, който се оправдава, но това е самата истина", обясни той.