В среднощна драма се превърнаха резултатите от финала в бягането на 5000 метра за жени на Олимпийските игри в Париж.

Беатрис Чибет (Кения) спечели златото с резултат 14:28,56 минути. Втора финишира сънародничката ѝ Фейт Кипиегон (14:29,60), а трета остана Сифан Хасан от Нидерландия – 14:30,61.

Впоследствие съдиите дисквалифицираха Кипиегон заради блъскане с лакът на Гудаф Цегай от Етиопия. Така среброто беше присъдено на нидерландската Хасан, а бронзът даден на Надя Батоклети (14:31,64).

Кения обжалва наказанието на Фейт Кипиегон. Случаят беше разгледан от Апелативното жури, което възстанови първоначалния вид на класирането.

„Панелът установи, че има значително блъскане между Кипиегон и Цегай с участието на двете, но това не е случай за дисквалификация. Възстановява се сребърният медал на Фейт Кипиегон, но тя получава дисциплинарен жълт картон, който ще важи до края на участието ѝ на Олимпийските игри“, пише в решението на Апелативното жури.

Кипиегон сега бързо трябва да се съсредоточи върху бягането на 1500 метра, където ще преследва спечелването на трети пореден златен олимпийски медал. Още във вторник сутринта тя ще яга във втората от трите серии от първия кръг на пресявките за финала.