Новак Джокович победи Рафаел Надал с 6:1, 6:4 в най-чакания мач по тенис на Игрите в Париж. Така сърбинът се класира за третия кръг и мечтата му най-после да спечели златен медал на олимпиада продължава да е жива.

Ноле започна много силно днешния двубой. Той осъществи ранен пробив и поведе с 3:0 гейма. Четвъртият беше най-оспорван и зрелищен, но в крайна сметка Рафа пак проби.

След 5:0 Надал все пак взе подаването си и спечели единствения си гейм в първия сет.

Втората част пак започна с надмощие на рекордьора по титли в Шлема. И когато всичко вървеше към най-леката победа за Ноле срещу Рафа в историята, интригата се завърна. И то с гръм и трясък отвсякъде. Надал успя да намали внушителната преднина на съперника си от 0:4 до 4:4, като най-впечатляващ беше геймът, в който то проби и изравни резултата в сета. Двамата направиха няколко феноменални отигравания – от онези от най-добрите им години. Рафа играеше все по-добре и по-добре, а Ноле започваше да се пропуква.

Но когато всички очакваха Надал да поведе с 5:4 гейма, той допусна обрат с непредизвикани грешки. Това позволи на Джокович да излезе от мини кризата, в която беше попаднал.  Джокера пак проби, а после взе своето и триумфира с 6:4.

В последния гейм Новак с лекота повече с 30:0, но леко се препъна и позволи на именития си противник да направи 30:30. После обаче Надал направи голяма грешка при ретур на втори сервиз на Джокович. Така се стигна до първи мач бол, който сърбинът спечели с ас.

Общият баланс между двамата на червени кортове продължава да е повече от положителен за испанеца – вече 20:9 с днешния мач.

Като цяло обаче Новак Джокович има предимство в битките им – 31:29.   

Според мнозина най-вероятно това бе последният мач между двамата титани на голям форум.