Новак Джокович не успя да скрие емоциите си, след като спечели така дългоочакваното олимпийско злато. Сръбският тенисист победи Карлос Алкарас на финала в Париж със 7:6 (3), 7:6 (2).

На 37 години и 74 дни той се превърна в най-възрастния олимпийски шампион от връщането на тениса на игрите през 1988 година.

„Два сета ги играхме почти три часа. Беше невероятна битка. Вярвах, че мога да спечеля, но всъщност да го направя… Това не е за вярване. Честно казано, едва когато той пропусна последния удар, си помислих, че мога да спечеля мача. Той ме накара да играя най-добрия си тенис. Беше честно да завършим двата сета с тайбрек“, сподели Ноле.

„Заложих всичко на карта - сърцето си, тялото си, душата си, семейството си, всичко, за да спечеля златото на 37 години. Най-вече това е за моята страна, Сърбия, за гордостта да играя за моята страна. Карлос и Рафа обичат да играят за Испания, Анди за Великобритания, Роджър за Швейцария. Виждали сте реакциите им, след като спечелят. Това е специален момент, различен е от останалите“, каза Новак Джокович.

Джокович е първият сърбин, спечелил олимпийско злато в този спорт. Той участва на пет олимпийски игри и взе бронз на сингъл в Пекин през 2008 г.

„Това са петите ми олимпийски игри. На три от четирите олимпийски игри не можах да стигна до полуфиналите и си мислех за това преди мача срещу Музети. Ето защо влязох в този двубой по-малко изнервен, тъй като вече си бях осигурил медал, но разбира се, все още исках това злато“, сподели Джокович.

"Поразен съм от всички емоции, които изпитвам в момента. Много съм горд и много щастлив. Развълнуван съм, че имам възможността да донеса олимпийско злато на страната си за първи път в моята кариера. Това е може би най-големият ми успех. Вероятно спечелих всичко, което може да се спечели в индивидуална кариера. Сега започвам да празнувам, нямам търпение да видя какво ще се случи през следващите 48 часа", каза още той.

"Това беше липсващото парче от пъзела. Винаги си казвам, че имам достатъчно, защото мога да бъда много самокритичен. Не знам, това е една от най-трудните вътрешни битки, които продължавам да водя – усещането, че не съм направил достатъчно в живота си на или извън корта. Така че това е голям урок за мен. Благодарен съм за шанса да спечеля исторически златен медал за моята страна“, добави вторият в световната ранглиста.

Джокера има 99 титли. Само Роджър Федерер (103) и Джими Конърс (109) са спечелили повече турнири. Само петима тенисисти в историята са триумфирали във всички надпревари от Шлема и имат злато на олимпийски игри. Освен Джокович, това са още Рафаел Надал, Серина Уилямс, Щефи Граф и  Андре Агаси.