Бронирана техника се появи по улиците на Париж, а в страната дори бяха повикани подкрепления от чужбина заради опасенията от пробив в сигурността и извършването на атентати по време на предстоящите олимпийски игри (26 юли – 11 август).

Домакините се притесняват, че различни организации може да превърнат най-голямото спортно събитие за годината в обект на своята пропаганда за различни цели. Заради това френските власти поканиха подкрепление от над 2000 полицаи от цял свят.

Първи пристигнаха представителите на Катар. Те докараха собствените си бронирани машини, които бързо разположиха по някои от централните световноизвестни улици в Париж. Това изненада местните жители, които първоначално помислиха, че в страната може да се е случило нещо сериозно.

Вече патрулират и подкрепленията от Южна Корея. С най-голям полицейски контингент на домакините помага Испания – над 360 полицаи. Великобритания предстои да изпрати 245 човека, а Германия ще предостави 161 свои служители.

Помощ ще окажат френската армия и жандармерията. 18 000 военни ще участват в гарантирането на сигурността на местното население, участниците, гостите, зрителите и туристите. Ще се включат и 35 000 представители на жандармерията.

Притесненията за вероятни атентати се повишиха сериозно през последните дни, след като в понеделник френски униформен служител беше наръган с нож, докато патрулираше пред една от железопътните гари.

Засилено въоръжено присъствие на хора и техника няма да има само в Париж. Части ще бъдат разположени и на другите места, където ще се провеждат част от състезанията - Марсилия, Лил, Лион, Бордо, Нант, Сент Етиен и Теахупо (Таити), където ще са състезанията по сърф.