Френският жокей Стефан Ландоа стана автор на една от най-красивите истории от началото на Олимпийските игри в Париж, след като спечели сребърен медал с коня на своя починала приятелка.

В понеделник на манежа във Версай пред погледа на над 16 000 зрители Ландоа помогна на отбора на Франция да стигне до второто място във всестранната езда. В състезанието, което бе дебют за 30-годишния французин на Олимпийски игри, той участва с коня Шаман Дюмонсо, с който се е състезавала неговата приятелка Тай Меюст.

Меюст загива при падане по време на езда преди пет години, когато е само на 22. Впоследствие нейните родители решават да подарят коня на Ландоа.

"Мечтата на Тай беше да участва на Олимпийските игри с този жребец. Когато аз започнах да се грижа за него, си поставих същата цел. Но не вярвах, че това ще се случи. Въпреки това не се отказах и стъпка по стъпка надграждахме. Конят ми показа, че иска същото като мен", заяви Ландоа пред Ройтерс.

Роденият в Нант Ландоа се занимава с конна езда от дете. В ранните си години той е определян като един от големите таланти на Франция, но не достига до върховете на спорта. Когато е на 20 и няколко години, той е нает от родителите на Тай да бъде неин учител в имението им в Нормандия. Ландоа е само с няколко години по-голям от Меюст и скоро двамата стават близки приятели. 

През септември 2019 година, по време на състезание по крос-кънтри, Тай Меюст пада от коня си и загива.

"Мисля за нея всеки един ден. Когато срещнах погледа си с този на Шаман сутринта, се сетих отново за Тай. Знаех, че щом ще яздя Шаман, значи и Тай ще бъде до мен по някакъв начин", каза Ландоа, който в момента се грижи за цялата конюшня на семейство Меюст, която наброява 35 коня.

"Шаман обича да го обгрижват и да го милват. Радвам се, че майката на Тай също беше тук. Сигурен съм, че дъщеря ѝ щеше да се наслади на този ден и щеше да се зарадва да види майка си отново да се усмихва", разказа още жокеят.

За майката на Тай надпреварата по всестранна езда е била първото конно състезание, на което присъства през последните пет години.