Нова издънка сполетя Олимпийските игри в Париж. Преди баскетболния мач между Южен Судан и Пуерто Рико, който завърши в полза на африканския отбор с 90:79, организаторите пуснаха на уредбите в залата химна на Судан, вместо този на южносуданците.

Това доведе до изумление измежду баскетболистите и феновете на африканската държава, които не разбираха какво се случва. Припомняме, че на церемонията по откриване на Олимпиадата домакините объркаха делегацията на Южна Корея с тази на КНДР.

Двубоят бе изключително динамичен. През първите две части Пуерто Рико владееше инициативата и водеше в резултата. За жалост на всички подкрепящи ги звездата Хосе Алварадо получи контузия в края на втората четвърт. Така се стигна до обрат след почивката, а в четвъртата част Южен Судан дори успя да покачи разликата до 11 точки. С най-много точки за Пуерто Рико се отчете именно Алварадо с 26, а за южносуданците Карлик Джоунс успя да отбележи 19. 

Това е дебютно участие на Южен Судан на Олимпийски игри. По време на подготовката за Олимпиадата африканският отбор бе изключително близо да победи звездния отбор на САЩ, но след кош на Леброн Джеймс в последната минута загубиха с една точка. В следващия си мач в Париж 2024 африканският тим отново ще играе срещу "янките". Двубоят е на 31 юли. По-късно днес САЩ се изправя срещу Сърбия.