Бронзовият олимпийски медалист в категория до 57 кг на бокса от Париж 2024 Хавиер Ибанес отново обяви, че е бил порязан от съдиите на полуфинала срещу Муранбек Уулу (Киргизстан). Натурализираният кубинец обеща, че за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 г. ще научи българския химн.

"Преди 10 години станах олимпийски шампион за младежи. Голямата ми цел сега беше златото от Париж, но съм щастлив и от бронзовия медал. Всички, които са гледали полуфинала, са видели, че беше равностоен. Решението на съдиите не беше честно", заяви Ибанес при завръщането си от Париж.

"Това посрещане ме прави щастлив. Още от 2014 година познавам традициите в България. Надявам се на следващите Олимпийски игри да спечеля титлата, а дотогава ще науча българския химн", каза още боксьорът.

Старши треньорът на националния отбор по бокс Жоел Арате заяви, че не само Ибанес е бил ощетен от съдиите, но и Светлана Каменова и Станимира Петрова. Специалистът изрази задоволството си от представянето на всички български боксьори на Олимпийските игри в Париж.

“Доволен съм, защото донесохме медал на България, но можеше да постигнем и повече. Ибанес не заслужаваше да загуби на полуфиналите. Всички знаят за полемиките около бокса на Олимпиадата. Видяхте съдийството в мачовете на Светлана Каменова и Станимира Петрова. Нашата цел беше да даваме всичко от себе си на ринга”, заяви Арате на летище „София“.