Летните олимпийски игри в Париж се откриват тази вечер с церемония, която започна в 20:30 часа.

ГЛЕДАЙТЕ ТУКТУК и ТУК

Тя е много по-различна от обичайните досега и не се провежда на стадион. Спортистите се качиха на повече от 90 лодки, които преминават по река Сена. Българите са в една лодка с делегациите на Бруней, Бурунди, Буркина Фасо и Кабо Верде. 

Парадът на лодките тръгна от моста Аустерлиц, премина пред Нотр Дам и стига близо до Айфеловата кула, около която също са изградени някои спортни съоръжения, които ще посрещнат най-добрите спортисти на планетата. Реално откриването се състои на площад Трокадеро.

В началото на церемонията бе показано видео, в което легендарният френски футболист Зинедин Зидан даде олимпийския огън на три деца спортисти, а те се качиха в лодка с мистериозен факлоносец. 

С появата си до катедралата Нотр Дам в 20:48 часа българско време погледите събра Лейди Гага. Американската суперзвезда запя на старта на Игрите. Лейди Гага изпълни песен на Зизи - една от френските икони. 

В 20:58 часа по телевизионното излъчване беше показана лодката с българските олимпийци. Боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов развяха трибагреника.

Малко след това бе показано специално видео, в което мистериозният факлоносец премина през ателиетата за направата на кутиите за медалите и самото изливане на медалите, в които има вградени по 18 грама желязо от Айфеловата кула. Кутиите бяха взети от легендарните Майкъл Фелпс и Мартен Фуркад. Последва видео в чест на "Парижката Света Богородица" и "Клетниците", а след това и нова музикална изненада с препратка към Мария Антоанета. 

В Олимпийските игри ще вземат участие 10 500 спортисти, които ще се състезават в 32 вида спорт. Форумът ще продължи до 11 август.

Oчаквайте подробности!

Президентът на ФИФА Джани Инфантино: