Кимиа Ализаде спечели бронзов медал на олимпийския турнир по таекуондо в категория до 57 килограма в Париж. 26-годишната жена е иранка, но от март тази година се състезава за България.

БЛИЦ припомня, че на 10 януари 2020 година Кимиа емигрира от Иран и обявява, че повече няма да се състезава за родината си.

Тя се аргументира с „ужасяващия политически режим“ в Техеран, с който никога не е била съгласна.

„Аз съм една от милионите потиснати жени в Иран, с които управляващите се подиграват от години. Напускам, емигрирам. Никога не съм била толкова унижавана. Взимаха ме, където пожелаят. Обличах, каквото ми нареждаха, повтарях всяко изречение, което ми диктуваха. Винаги, когато имаше възможност, ме експлоатираха“, разкри още тогава Кимиа.

„Не искам повече да седя на масата на лицемерието, лъжата, несправедливостта и ласкателството, нито да остана съучастник в корупцията и лъжите на режима“, добавя Ализаде.

Впоследствие – и през 2022 година и наскоро преди Олимпиадата в Париж тя заяви, че никога няма да се отрече от думите си и ги потвърждава на 100 процента.

На олимпийските игри в Токио през 2021 година първоначално изявява желание да се състезава за Германия, но в крайна сметка представлява олимпийския отбор на бежанците.

Главен виновник за нейното идване в България е на председателя на федерацията ни по таекуондо Слави Бинев.

„Мога да бъда много убедителен, трудно е да се конкурираш със страните от арабския свят. Ако трябваше да се борим само с пари, нямаше да се справим. За нея имаше огромен интерес от Германия, Белгия, от много други страни. В крайна сметка успяхме да се преборим с конкуренцията. Трябва да благодаря много на Фарзад за диалога (б.р. - треньорът на националите ни Фарзад Золхадри)“, заяви Слави Бинев през март.

Още тогава той прогнозира, че Кимиа ще се завърне от Игрите в Париж най-малко с бронзов медал.