Турският стрелец Юсуф Дикеч не стана шампион - взе „само“ сребърен медал в спортната стрелба на Летните олимпийски игри в Париж, но се превърна в един от героите във френската столица.

На пръв поглед спортната стрелба не е особено атрактивна и рядко попада в световния медиен фокус, но с “небрежния” си стил Дикеч промени това.

На 51 години, при петото си участие на олимпийски игри, бившият сержант от жандармерията най-сетне взе медал, заедно със своята сънародничка Севал Тархан в дисциплината 10 м въздушен пистолет при смесените двойки.

За престрелката на финала срещу сърбите Зорана Арунович и Дамир Микец –, Дикеч се появи като на разходка из олимпийското село – с долнище на анцуг и тениска, на която пишеше „Турция“. И с очилата за корекция на зрението, които обичайно носи. Без нищо от специалната екипировка на повечето стрелци - изолиращи шума слушалки и специални очила, които блокират зрението на едното око и намаляват отблясъците. С такива бяха Арунович и Микеч, също така Севал Тархан, но не и тоталният непукист Дикеч. Той просто отиде, застана на рубежа и стреля, без да затваря очи…

Е, не стана шампион, но спечели много симпатии. Не го подмина и милиардерът Илон Мъск, който коментира с Nice („хубаво“) пост в социална мрежа за небрежния cool вид на турския стрелец.

Много се коментира и фактът, че лявата му ръка е в джоба по време на стрелбата, но това е често срещано в стрелбата с пистолет и помага за оптималната стойка на стрелеца. За повечето неизкушени от този спорт, жестът с ръка в джоба обаче само добави към очарованието на образа на Юсуф Дикеч.

И за да е шоуто пълно, в личния си профил на официалния уебсайт на игрите, Дикеч е посочил като своя „житейска философия“ мотото „Успехът не идва докато стоиш с ръце в джобовете“.

Присъствието на Дикеч на финала обаче изобщо не е случайно. Турското дуо водеше с олимпийски рекорд от 582 т. в квалификацията – с една точка повече от сърбите. Самият финал в дисциплината бе доста драматичен - след като сръбската двойка поведе в резултата, Савал Тархан и Юсуф Дикеч направиха обрат за 8:4 и бяха близо до триумфа при 14:12, но сърбите на свой ред отговориха подобаващо и грабнаха златните медали с 16:14.

Кой е Юсуф Дикеч?

Роден е на 1 януари 1973 г. На Олимпийски игри винаги досега оставаше далеч от медалите, но не е непознато име в средите на спортната стрелба - стана двукратен световен шампион през 2014 г. Има още пет европейски титли и много медали от състезания на най-високо равнище, като и тази година взе злато на шампионата на Стария континент.

Завършил е треньорски факултет в турския аналог на нашата Национална спортна академия, а в свободното си време се занимава с танци.