Палестинският плувец Язан Ал Бауаб, който в неделя участва в квалификациите на 100 метра гръб на Олимпийските игри в Париж, говори за ситуацията в страната си и изпрати силно послание за хуманност. Той живее в Дубай, роден е в Саудитска Арабия, но се смята за палестинец, където цялото му семейство все още живее.

„Слушайте ме чрез спорта, защото иначе никой не се интересува от това, което казват палестинците. Отнасяйте се с нас като с човешки същества, ние заслужаваме същите права като всички останали. Тук съм, за да изпратя послание за човечност към света“, каза Ал Бауаб в интервю пред „Ouest-France“, пише dsport.

„Искам да мога да практикувам моя спорт като всички останали. Бъдете равни. Това е всичко, което искам. Трябва да се обичаме и да се отнасяме един към друг като към равни. Тук не е така. Нямаме плувен басейн, не можем дори да мислим за изграждането на такъв. Вече се опитваме да имаме основните неща за едно човешко същество“, продължи Ал Бауаб.

24-годишният спортист разказа и какъв е бил приемът в олимпийското село: „95% от хората, с които говорихме, бяха положителни. Много от тях са изненадани, че сме тук, че успяхме да се класираме за такова състезание, когато нямаме храна и вода в нашата страна.“

„Някои от другите спортисти ни се подиграваха. На нашето знаме, на нас, защото не искат да ни видят цветовете. Разказаха ми за Газа. Другите състезатели задават въпроси за времето си, квалификациите си... Никой не се интересува от моето плуване, това е обида за плувеца, който съм", продължи състезаващият се за Палестина.

Все пак той призна, че е щастлив да присъства на Игрите в Париж. „Голяма чест е да бъда на Олимпийските игри. Това е единственото събитие, в което светът е справедлив. Правилата са еднакви за всички”, добави Язан Ал Бауаб.