Египет ще кандидатства за домакинство на летните олимпийски игри през 2036 и 2040 година, като подобряването на инфраструктурата и спортните съоръжения на страната са ключови за успешната кандидатура, каза ръководителят на асоциацията на африканските национални олимпийски комитети (ANOCA).

Континентът никога не е организирал Олимпийски игри. За последно Кайро направи неуспешна кандидатура през 2008-а.

Най-населената страна в арабския свят - Египет, похарчи милиарди долари за изграждане на съоръжения, стадиони и спортни комплекси през последните години като част от плановете си за модернизиране на страната.

Комплексът Египетски международен олимпийски град в новата административна столица, която страната изгражда източно от Кайро от 2015 година, се очаква да има национален стадион с капацитет от 93 900 души и 21 други спортни съоръжения.

"Египет ще кандидатства за 2036 и 2040 година", каза Мустафа Бераф, ръководител на ANOCA, на пресконференция в деня на Церемонията по закриването на Олимпийските игри в Париж.

Алжирският спортен шеф добави, че друга африканска кандидатура може евентуално да се появи чрез южноафриканския Кейптаун, който обмисля тази идея.

"Африка има шанса да организира Игрите. Най-вероятно това ще се случи през 2040 година. Трябва да се разгледат инфраструктурни въпроси като пътища, летища. Египет има много добър инфраструктурен потенциал", каза Бераф, който е и член на Международния олимпийски комитет.

Лос Анджелис ще бъде домакин на Летните игри през 2028-а, докато Бризбейн (Австралия) се подготвя да организира Олимпиадата през 2032 година.

Вече има няколко държави и градове, които се интересуват от домакинство на Олимпийските игри през 2036-а, включително Индонезия, Индия, Турция, както и Катар и Саудитска Арабия.