Около 10 500 спортисти, рекордните 8,6 милиона продадени билета и милиарди телевизионни зрители по целия свят. Това са само част от любопитните цифри, свързани с XXXIII летни олимпийски игри, които ще бъдат открити тази вечер в Париж.

Лятното събитие, което привлича най-добрите състезатели в света само веднъж на четири години, е изключително скъпо начинание за града домакин. От 60-те години на миналия век всеки град, домакин на Олимпиадата, надвишава първоначалния си бюджет с голяма разлика.

Но този път историята е по-различна. Очаква се разходите за Олимпиадата в Париж през 2024 г. да достигнат под 10 милиарда долара - само около 25% над първоначалния бюджет, според доклад на S&P Global Ratings. В рязък контраст Игрите през 2016 г. в Рио де Жанейро и Игрите през 2020 г. в Токио се отклониха от първоначалните си бюджети съответно с повече от 350% и 280%, се казва в доклада.

Главното предимство този път може да се обобщи с две думи: съществуваща инфраструктура. Около 95% от местата, предвидени за използване по време на Олимпиадата в Париж, са съществували преди печелившата кандидатура на града да бъде домакин на игрите. Само три бяха построени след това: Олимпийското село на стойност 1,6 милиарда долара, центърът за водни спортове на стойност 190 милиона долара и залата за гимнастика и бадминтон на стойност 150 милиона долара.

Домакините твърдят, че церемонията по откриването на Игрите тази вечер ще бъде ненадмината и невиждана. За първи път в историята тя няма да се проведе на олимпийски стадион. Парижкият спектакъл ще се състои на главната река на града - Сена.

Естеството на церемонията по откриването и точните подробности остават в тайна, но организаторите обещаха шоу като никой друг и казаха, че ще бъде „дръзко и радостно“.

Плаващият парад от над 90 лодки ще тръгне от моста Аустерлиц, ще мине покрай катедралата Нотр Дам, за да достигне близо до емблематичната за френската столица Айфелова кула. Кулминацията на откриването ще бъде на площад Трокадеро

„Човешкото око за първи път ще види такова чудо на чудесата“, гарантират от Париж.

Шоуто започва в 20:30 часа наше време и ще продължи 4 часа. 

Ще бъдат раздадени 5084 медала. Всеки е с диаметър 85 мм и в него има между 9,2 и 18 грама желязо от Айфеловата кула. Златните медали  тежат 529 грама, сребърните - 525 грама, а бронзовите - само 455.

Медалите имат шестоъгълна форма - точно като територията на Франция.

Стойността на златния медал е 700 евро, сребърният медал струва малко по-малко от 400 евро, а бронзовият - едва 7 евро. Причината - бронзовият медал е съставен от мед и цинк, които имат ниска стойност на пазара в момента.

Агенция БЛИЦ ще ви направи съпричастни с всичко, което се случва в Париж от днес до 11 август, на специалната ни страница.