Сензациите в щафетата на 4х100 метра на Олимпийските игри в Париж не завършиха с провала на Ямайка, която не се класира за финала. В решителното бягане за медалите фаворитът САЩ направи катастрофална грешка и в крайна сметка беше дисквалификациран.

От проблема на американците се възползва Канада. Канадският квартет Аарон Браун, Джеръм Блейк, Брендън Родни и Андре де Грас финишира за 37,50 секунди. Това донесе на „кленовите листа“ първа олимпийка титла на 4х100 метра от Атланта`96.

Щафетата на ЮАР - Баянда Уалаза, Шон Масуангани, Брадли Нкоана и Симбине, спечели първия олимпийски медал за страната си в тази дисциплина, финиширайки на второ място с 37,57. Бронза взеха британците Джеремая Азу, Луис Хинчлиф, Нетаниъл Мичъл-Блейк и Зарнъл Хюз – 37,61.

Защитаващата титлата си от Токио 2020 Италия, с олимпийския шампион на 100 метра от предните Олимпийски игри Марсел Джейкъбс, остана извън медалите – четвърто място с 37,68 секунди. След това се наредиха Япония (37,78) и Франция (37,81).

Американският бегач на последен пост Фред Керли, бронзов медалист в Париж на 100 метра, пресече финалната линия на седмо място (37,89), но неговият отбор скоро беше дисквалифициран. Причината за нова е неправилно предаване на палката извън рамките на определената зона при първата смяна.

Олимпийският вицешампион на 200 метра Кени Беднарек потегли твърде рано на втори пост, а Крисчън Коулмън все още не беше достигнал зоната за предаване. Наложи се Беднарек да спре и да изчака, а сънародникът му направо се блъсна в него. Това доведе до предаване на палката извън зоната.

Кени Беднарек беше привлечен да бяга в щафетата, след като олимпийският шампион на 100 метра и бронзов на 200 метра Ноа Лайлс се разболя от Covid-19.