Френската сензация в плуването Леон Маршан тази вечер ще атакува медалите в два финала на Париж 2024 – 200 метра бътерфлай и 200 метра бруст. Ако успее да го постигне, 22-годишният наследник на плувно семейство ще може да си гарантира място в историята на Игрите.

До момента няма друг случай, в който един състезател да е печелил медали на бътерфлай и бруст от една и съща Олимпиада. Според официалната статистика има само един плувец, който е стигал до финал в двете дисциплини на едни Олимпийски игри. Това е американката Мери Сиърс, която взима бронз на 100 метра бътерфлай и завършва седма на 200 метра бруст в Мелбърн през 1956 г.

Заради присъствието на Маршан във финалите на 200 метра бруст и 200 метра бътерфлай се наложи промяна в графика на днешните състезания в плуването. Така двете надпревари с участието на французина вече са с два часа разлика. В 21:37 часа българско време е финалът на 200 метра бътерфлай, а от 23:31 часа е плуването на същата дистанция, но в бруста.

Леон Маршан е роден на 17 май 2002 г. в Тулуза в семейството на състезатели по съчетано плуване, които също са участвали на олимпийски игри. Баща му Ксавие Маршан е световен вицешампион на 200 метра съчетано от първенството в Пърт през 1998 г., а освен това има сребро и бронз от европейски шампионати, както и злато от Средиземноморски игри. Майка му Селин Боне има пълен комплект медали от Средиземноморските игри в Атина през 1991 г.

Самият Леон е отличен състезател в съчетаното плуване. Само преди няколко дни той спечели олимпийското злато на 400 метра съчетано плуване. Финишира за 4:02,95 минути, което е нов олимпийски рекорд и втори най-добър резултат в историята на дисциплината. Най-доброто постижение също е негово притежание. По време на световното първенство през минала година Маршан счупи последния останал рекорд на Майкъл Фелпс с повече от секунда, постигайки 4:02,50.