Генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов заяви, че не очаква бързо развитие по случая със скандала за трансджендърите в боксовия турнир при жените в Париж.

„Не очаквам развитие на този случай, поне до края на турнира по бокс. Надявам се, обаче, след игрите Международният олимпийски комитет да направи много сериозен анализ на това, което се случва, и всъщност наистина атлетите да бъдат равнопоставени“, заяви Горанов пред „Нова“.

„Процесът се катализира именно от това наказание, каквото беше миналата година в Делхи, това е лично мое мнение. Не знам защо толкова дълго време този въпрос беше леко подминаван, но като че ли вече става нуждата крещяща, за да бъде променен“, каза главният секретар на БОК.

Иман Калиф от Алжир и Лин Ю-Тин от Тайван бяха дисквалифицирани от миналогодишното Световно първенство поради неспазване на критериите за полова идентичност. Сега обаче бяха допуснати до участие на Игрите.

БОК вече обяви официално, че е твърдо против участието на двете състезателки и възнамерява да подаде жалба. Българката Светлана Каменова трябва да се изправи в Париж на 4 август от 12:00 часа именно срещу Лин Ю-Тин от Тайван.